Aktivitetsarmband

För några år sedan var det stegräknarna som var den stora grejen, och så småningom började även pulsklockorna vinna mark. Numera finns det ett stort utbud av aktivitetsarmband – även kända som smarta band – som utlovar att de ska hålla koll på våra steg, vår puls, vår kaloriförbrukning, vår sömn och i vissa fall till och med syresättningen i blodet.

Det är dock ganska många aktivitetsarmband som lovar runt och håller tunt, särskilt vad gäller beräkningen av kaloriförbrukning som har visat sig vara notoriskt otillförlitlig hos de flesta aktivitetsarmband som testats.

Vad aktivitetsarmbanden däremot är bra på är att överföra data till smartphones och datorer så att man kan visa den på överskådligt vis med tabeller och diagram. Det finns också goda möjligheter att lägga upp sina prestationer direkt i sociala media så att man kan ta emot vännernas motiverande hejarop – ibland är det vad som krävs för att man ska orka ge sig ut i löparspåret den där regniga ruskkvällen i november när tevesoffan känns så lockande.

Att välja aktivitetsarmband

Vad som är det ideala aktivitetsarmbandet för dig beror förstås på vad du ska använda det till och vilka preferenser du har, så det går inte kategoriskt att säga att ett visst aktivitetsarmband är bättre än alla andra. Däremot kan man ha stor nytta av att titta på resultaten av de oberoende tester som har gjorts och försöka vaska fram ett aktivitetsarmband som får höga betyg på de punkter man själv tycker är viktigast.

Tester aktivitetsarmband

img-1

Håll koll på hela livet

Om du vill ha ha ett aktivitetsarmband som inte bara lagrar data om din aktiviteter utan också om de mer passiva delarna av ditt liv finns Sony SWR10 som registrerar massor med information om dig. Det är som att ha en egen liten Big Brother på armen som håller ordning på allt. Sony SWR10 vet när du sover, när du surfar på datorn, när du lyssnar på musik, och så vidare.

Genom att titta på testerna kan man dessutom undvika de riktiga bottennappen. När SVT Plus testade aktivitetsarmband år 2016 gick

Jawboone Up3 sönder innan testet var över, och den data som hann levereras innan armbandet gav upp skiljde sig dessutom rejält från verkligheten. Anmärkningsvärt med tanke på att armbandet trots allt kostade 1 449 kronor i inköp. De övriga fyra armbanden i testet (Fitbit Charge HR, Garmin Vivosmart HR Regular, MIO Fuse HRM och Polar A360) fick alla ungefär lika höga poäng och skiljde sig alltså inte mycket från varandra. Alla fyra var bra på att mäta steg, okej på att mäta puls och ganska dåliga på att räkna fram kaloriförbrukning.

Bästitest.se testvinnare i kategorin aktivitetsarmband är Garmin Vivosmart HR Regular, som rosades för sin användarvänlighet, sina tillförlitliga värden och den funktionella displayen. På andra plats placerades Fitbit Zip, ett aktivitetsarmband som är väldigt bra på att samla träningsdatan och dessutom får batteriet att räcka länge.

Batteritid

De flesta aktivitetsarmband behöver laddas ungefär var sjätte dag.

Ett aktivitetsarmband som står ut från mängden när det kommer till batteritid är Withings/Pulse 02 som bara behöver laddas var 14:e dag trots att det sitter på och används dygnet runt. Vill man ha ett aktivitetsarmband med lång batteritid kan man därför överväga att ta en närmare titt på Withings/Pulse 02. Withings/Pulse 02 är dessutom ett aktivitetsarmband som kan mäta syrenivån i blodet, men just den funktionen är tyvärr inte särskilt användarvänlig hos Withings.

Om du vill ha lång batteritid bör du undvika LG Lifeband om lång batterietid är viktigt, eftersom detta aktivitetsarmband blir urladdat innan det ens hunnit gå tre dagar.

Håll koll på hela livet

Om du vill ha ha ett aktivitetsarmband som inte bara lagrar data om din aktiviteter utan också om de mer passiva delarna av ditt liv finns Sony SWR10 som registrerar massor med information om dig. Det är som att ha en egen liten Big Brother på armen som håller ordning på allt. Sony SWR10 vet när du sover, när du surfar på datorn, när du lyssnar på musik, och så vidare.

Redo för aktivitet?

Hoppa ner i poolen

och simma