Asiatisk betsallad
Det här är en sallad som kan göras på rödbetor eller gulbetor, eller så blandar man båda. Lyckas man få tag på så kallade polkabetor blir salladen ännu vackrare.
Receptet ger 4 portioner.
Stark och syrlig sojadressing
- 1/2 röd chilipeppar
- 1/2 dl japansk soja
- 2 msk limejuice
- 2 msk riven ingefära
Gör så här: Dela chilipepparn och tar bort kärnorna. Finhacka chilin och blanda ihop den med soja, limejuice och riven ingefära. Låt gärna stå en stund innan du använder dressingen i salladen, så smaker får tid att gifta sig.
Tahinisås
- 1 dl tahini
- 1 dl kokosgrädde
- 1/2 dl japansk soja
- 1/4 röd chilifrukt (utan kärnor)
- 1 msk limejuice
- 1 tsk finriven ingefära
- Agavesirap, efter behag
Gör så här: Häll alla ingredienser utom agavesirap i en mixer och mixa tills det har blivit en slät sås. Smaka av och tillsätt agavesirap efter behag.
Sallad
Ingredienser
- ½ kg betor
- 2 mogna avokado
- 1 medelstor omogen mango
- ½ gurka
- 1 salladslök
- 1 röd chilifrukt
- 10 körsbärstomater
- 3 dl färdig kimchi
- 2 dl hackad färsk koriander
- Cashewnötter, att garnera med
- Sesamfrön, att garnera med
Så här gör du
1.) Skala betorna och tärna dem. Koka dem tills de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar; de ska inte vara för mjuka.
2.) Blanda bettärningarna med 2 matskedar av den syrliga sojadressingen i en skål och ställ åt sidan så det får dra sig medan du fixar med övriga ingredienser.
3.) Skala mangon och avokadon och tärna dem ganska grovt.
4.) Tärna gurkan i mindre tärningar.
5.) Skär salladslöken i tunna skivor.
6.) Dela chilin och tar bort kärnorna. Finhacka chilin.
7.) Ta fram fyra skålar att servera salladen i. Lägg mango, avokado, gurka, salladslök, körsbärstomater, kimchi och koriander i skålarna. Strö över finhackad chili och ringla över tahinisåsen. Ringa över det som är kvar av den syrliga sojadressingen. Placera bettärningar i mitten av varje skål.
8.) Garnera med cashewnötter och sesamfrön innan du serverar.