Vardagsmotion

Vardagsmotion är en mycket underskattad typ av motion.

De flesta tänker att man måste sätta av tid för att ägna sig åt motion. Att man måste motionera x timmar varje vecka för att hålla sig frisk.

Detta är absolut inte sant. Man kan leva ett hälsosamt liv där man får mycket motion enbart genom att ändra sina dagliga vanor. Man gör varje dag hundratals små beslut som påverkar hur mycket man rör sig.

Genom att ändra vilka val man gör kan man dramatiskt öka hur mycket man rör på sig varje dag. Detta kommer inte göra dig till en maratonlöpare men det kan ge dig mycket mer hälsosamma vanor.

Varje litet val spelar i sig själv en mycket liten roll. Men när du slår ut det över dagen eller veckan så gör det stor skillnad.

Tänk dig t.ex. att du jobbar i ett kontor på tredje våning. Du går ofta ner i lobbyn för att möta kunder eller springa olika uppdrag. Du åker hiss upp och ner från tredje våningen ungefär 10 gånger per dag. Det tar ca 1 minut att gå i trappan. Varje gång du går upp eller ner så får du inte mycket motion men om du ser över en dag så har du genom att välja att ta trappan rört dig 20 minuter extra. (10 min neråt, 10 min uppåt). 20 minuter om dan är 1 timme och 40 minuter varje arbetsvecka. Detta i sig själv är en betydande förbättring. Särskilt om man beaktar att trappgång är bra motion.

Nu kanske du tänker att du inte har tid att spendera 20 minuter om dan med att gå i trappor.

Detta är fel sätt att tänka på det. Du börjar inte använda 20 minuter extra varje dag för att gå i trappor. Du omprioriterar 20 minuter om dagen som du brukade stå i en hiss till att istället gå i trappan. Faktum är att man ofta spar tid på att gå i trapporna istället för att ta hissen.

Det är ofta snabbare att gå ner än att det är att vänta på hissen och sedan åka ner. Du kan med andra ord få mer tid över till annat genom att ta trappan.

Hissen är bara en av många saker i vår vardag som gör oss mindre aktiva och som ger oss illusionen av att spara tid. Spårvagnar och tunnelbanor är ett annat exempel på detta.

Många väljer att ta tunnelbanan eller spårvagnen även om man bara skall en kortare sträcka. Detta kan verka spara tid men om man beaktar att man måste gå till hållplatsen och sedan vänta på vagnen så märker man snart att det ofta är snabbare att gå. Det är också ett utmärkt sätt att få vardagsmotion. Om du väljer att gå kortare sträckor inom centrum istället för att ta vagnen så kan du spara tid och lägga många kilometer till hur mycket du rör dig varje vecka

Om du under en vecka tänker på alla val du gör så kommer du snabbt att upptäcka hur många små saker det finns som kan ge dig vardagsmotion. Du kanske har en pool på tomten och inte tänker på alla de simtak du tar när du badar i poolen även om du inte “simtränar” otan bara “leker” lite i poolen. Det finns inga ursäkter för att det regnar, sjut bara över ditt pooltak och simma under ditt pooltak. Hur många val du kan göra som inte tar mer tid men som ger dig mycket mer motion.

Genom att dra full nytta av den vardagsmotion som du nu förnekar dig själv genom att ta hissen och vänta på spårvagnen kan du dramatiskt förbättra din hälsa. Faktum är att man genom att utnyttja vardagsmotion ofta kan få bättre hälsoeffekter än vad en daglig 30 minuters jogging tur kan ge dig. Detta samtidigt som vardagsmotion för med sig betydligt lägre skaderisk.

Vi rekommenderar dock inte att du väljer det ena eller det andra. Vi rekommenderar istället att du gör båda delarna. Börja med att öka den vardagsmotion du får. Detta kommer hjälpa din kropp att komma i bättre form utan att du riskerar att skada dig. När du har dragit nytta av vardagsmotionen i en månad kan du börja motionera på din fritid. Vardagsmotionen kommer ha stärkt din kropp och minskar risken att du blir skadad nu när du börjar motioners ”på riktigt”.