3 salladsfavoriter (LCHF)

Laxsallad med avokado (4 portioner)

Ingredienser

  • 2 msk solrosfrö
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • Svartpeppar, efter behag
  • 150 gram blandade salladsblad
  • 2 avokado
  • 12 körsbärstomater
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 citron
  • Ärtskott, efter behag

Instruktioner

  1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
  2. Koka äggen så pass kort tid att de fortfarande är krämiga i mitten. Det brukar ta ungefär 5 minuter. Spola kallt vatten över äggen och låt dem svalna en stund medan du gör såsen.
  3. Hacka vitlöken, och gör en sås genom att blanda ihop vitlöken med creme fraiche och majonäs. Smaka av och tillsätt lite svartpeppar om du vill.
  4. Fördela salladsbladen över fyra tallrikar.
  5. Lägg tre körsbärstomater på varje tallrik.
  6. Dela, kärna ur och skär avokado i bitar. Fördela över de fyra tallrikarna.
  7. Halvera äggen och lägg två ägghalvor på varje tallrik.
  8. Dela laxen i bitar, och gör snurror av bitarna. Fördela snurrorna över de fyra tallrikarna.
  9. Pressa citronjuice över laxsnurrorna.
  10. Strö de rostade solrosfröna över salladen.
  11. Klicka inte ut vitlökssåsen över salladen, utan lägg bara en rejäl klick på kanten av varje tallrik så att den som ska äta själv får fördela såsen.
  12. Servera!

Kejsarens sallad (4 portioner)

Såhär gör du sardelldressingen

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 6 sardellfiléer
  • 6 msk riven parmesanost
  • 3 msk citronjuice
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja
  • 3/4 dl grädde med 40% fetthalt
  • Nymald svartpeppar, efter behag

Instruktioner

  1. Ställ fram alla ingredienser på arbetsbänken i förväg så att de hinner få samma temperatur.
  2. Använd en stavmixer för att mixa ihop ägg, sardellfiléer, citronjuice och parmesanost.
  3. Häll långsamt i olivolja och vispgrädde under omrörning.
  4. Smaka av och tillsätt svartpeppar.
  5. Förvara dressingen kallt medan du gör salladen.

Såhär gör du salladen

Ingredienser

  • 1 paket bacon
  • 4 kycklingfiléer
  • 1-2 krukor romansallad (beroende på storlek)
  • Rikligt med hyvlad parmesanost

Instruktioner

  1. Strimla och knaperstek baconet.
  2. Rengör inte stekpannan, utan stek kycklingen i samma panna som du stekte baconet i, så att du kan utnyttja baconfettet som stekfett för kycklingen.
  3. Riv romansalladen och sprid ut över fyra tallrikar.
  4. Skiva den stekta kycklingen och placera på romansalladen.
  5. Strö över bacon och hyvlad parmesanost.
  6. Ringa över sardelldressingen.
  7. Servera!

Sommarsallad (1 portion)

Om man är mycket känslig för söta saker man kan utesluta jordgubbarna och körsbärstomaterna.

Såhär gör du dressingen

Visa ihop nedanstående ingredienser, och låt dressingen stå en stund för att ge smakerna en chans att gifta sig.

  • 1 äggula
  • ½ dl olivolja av bra kvalité
  • 3 msk balsamvinäger
  • Juicen från en pressad citron
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och svartpeppar, efter behag

Såhär gör du salladen

Ingredienser:

  • En eller flera sorters salladsblad
  • Hela körsbärstomater
  • Skivade jordgubbar
  • Ärtskott
  • Tunt skivad rödlök
  • Fetaost i bitar
  • Hackade valnötter
  • Färska hackade korianderblad
  • Avokado i bitar
  • Kokta ägghalvor
  • Tunt skivad rostbiff

Instruktioner:

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål, utom ägghalvor, rostbiff och lite grann av koriandern.
  2. Häll över dressingen och se till att salladen blir ordentligt insmetad med dressing.
  3. Lägg upp salladen på en tallrik.
  4. Rulla rostbiffen till rullar.
  5. Dekorera salladen med rostbiffsrullar och ägghalvor, och strö över den sparade koriandern som dekoration.
  6. Servera!

Tips! Man kan enkelt variera salladen genom att byta ut rostbiffen mot till exempel skivad grillad kyckling, skinkrullar eller räkor.