Grillad trädgårdschampion med broccolistampa
Den bruna trädgårdschampionens hatt kan växa sig ganska stor och passar att grilla ungefär som man grillar en skiva kött. I handeln säljs stor brun trädgårdschampion ofta under namnet portabello. I det här receptet har vi smaksatt trädgårdschampionen med en läcker vitlöksmarinad och serverar den med vackert grön stampa.
Receptet ger 4 portioner.
Grillad trädgårdschampion
Ingredienser
- 4 bruna stora trädgårdschampioner (portabello)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl balsamvinäger
- 1 tesked sojasås
- Salt och peppar efter behag
Gör så här
- Riv vitlöken.
- Blanda vitlök med balsamvinäger och sojasås för att göra en marinad.
- Rengör svamparna och ta bort fötterna, endast hattarna ska användas i den här rätten.
- Marinera hattarna i minst 30 minuter.
- Grilla hattarna (eller stek dem i grillpanna) ungefär 5 minuter per sida.
- Salta och peppra efter behag.
Broccolistampa
Ingredienser
- 5 potatisar
- Ett medelstort broccolihuvud
- 1 dl havregrädde
- Salt och peppar efter behag
Gör så här
- Skala potatisen.
- Dela potatis och broccoli i ungefär lika stora bitar. Om potatisen verkar vara av en typ som tar lång tid att koka mjuk kan man göra potatisbitarna mindre än broccolin för att kompensera.
- Koka potatis och broccoli tillsammans tills de är mjuka. Det brukar ta 10-15 minuter beroende på hur små bitar du har gjort av dem.
- Häll av vattnet från kastrullen och grovmosa potatis och broccoli med en potatisstampare. Det ska inte bli perfekt finfördelat och blandat – det är gott med lite integritet i stampet. Målet är inte att göra puré.
- Rör in havregrädden.
- Smaka av och tillsätt salt och peppar efter behag.