Kyckling på tre nyttiga sätt

Tandoorikryddade lax- och kycklingspett (4 portioner)

Ingredienser

  • 2 kycklingfiléer
  • 400 gram laxfilé
  • 1 citron
  • 1 dl yoghurt
  • 1 dl tandooripasta
  • Salt, efter behag

Instruktioner

  1. Skär både kycklingfilé och laxfilé i strimlor.
  2. Lägg strimlorna i varsin skål.
  3. Pressa halva citronen över ena skålen och andra halvan över andra skålen.
  4. Låt bägge skålarna stå och dra i 20 minuter.
  5. Rör ihop yoghurt och tandooripasta. Fördela hälften över kycklingen och hälften över laxen. Rör om så att allt täcks väl.
  6. Låt lax och kyckling vila i kylskåp i minst några timmar.
  7. Värm ugnen till 225 grader C.
  8. Trä upp lax och kyckling på grillspett. Placera på ett ungsfast fat. Salta lätt.
  9. Tillaga i övre delen av ugnen tills lax och kyckling har fått färg.
  10. Flytta ned till mitten av ugnen och låt dem ungsbaka klart där, de brukar ta 15-20 minuter i en vanlig ugn.
  11. Tag ut och servera. Salta vid behov.

Ugnskyckling med grönsakspotpourri (4 portioner)

Ingredienser

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 300 gram squash
  • 300 gram aubergine
  • 1 stor purjolök i sneda skivor
  • 1 röd paprika
  • 200 g skogschampinjoner
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 tomater i klyftor
  • Timjan
  • Rosmarin
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 nävar senapskål (rucola)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader C.
  2. Skär squash och aubergine i bitar.
  3. Skär purjolöken i sneda skivor.
  4. Skär paprikan i grova strimlor.
  5. Placera kyckling, squash, aubergine, purjolök och svamp i en ungssäker form.
  6. Blanda ihop sojasås och olivolja, och pensla det över ingredienserna i ungsformen. Salta och peppra efter tycke och smak.
  7. Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  8. Klyfta tomaterna.
  9. Vänd ingredienserna i ugnsformen och lägg till tomatklyftorna. Krydda med timjan och rosmarin. Vi har inte angett några mått eftersom det är så personligt hur mycket timjan- och rosmarinsmak man vill ha. Våga experimentera och pröva dig fram.
  10. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 10 minuter till.
  11. Stänk över balsamvinäger och ugnsbaka i ytterligare 5 minuter.
  12. Riv senapskålen i bitar.
  13. Ta ut maten ur ugnen, vänd ned senapskålen och servera.

Kyckling med zucchini (4 portioner)

Ingredienser

  • 1 hel kyckling med ben (cirka 1 kg)
  • Olivolja, att steka kycklingen i
  • 5 vitlöksklyftor
  • 600 gram bladspenat
  • 20 soltorkade tomater i marinad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 stor zucchini
  • 2 tsk salt
  • Riven parmesanost, efter behag
  • Salt, efter behag
  • Svartpeppar, efter behag

Instruktioner

  1. Dela kycklingen i mindre bitar, och bryn den i olivolja i 10 minuter i en stor stekpanna med höga kanter.
  2. Hacka vitlöken och strimla de soltorkade tomaterna. Lägg det i pannan med kycklingen, och slå även i marinaden som tomaterna låg i.
  3. Vänd in spenaten i pannan.
  4. Tillsätt vinet och låt allt puttra i 10 minuter på svag värme.
  5. Medan kycklingen puttrar, koka upp vatten i en rymlig kastrull tillsammans med 2 teskedar salt.
  6. Strimla zucchinin till ”spagetti” med hjälp av ett rivhjärn. Tag av den kokande grytan från plattan och lägg omedelbart ned zucchinistrimlorna i det heta vattnet. Låt dem ligga där i 1 minut.
  7. Häll av vattnet från zucchinin och vänd ned ned rivna parmesanosten bland zucchinin.
  8. Lägg upp zucchinin på fyra tallrikar. Toppa med maten från stekpannan. Salta och peppra. Man kan garnera med lite extra parmesan om man vill.

Ugnskyckling med grönsakspotpourri (4 portioner)

Ingredienser

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 300 gram squash
  • 300 gram aubergine
  • 1 stor purjolök i sneda skivor
  • 1 röd paprika
  • 200 g skogschampinjoner
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 tomater i klyftor
  • Timjan
  • Rosmarin
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 nävar senapskål (rucola)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader C.
  2. Skär squash och aubergine i bitar.
  3. Skär purjolöken i sneda skivor.
  4. Skär paprikan i grova strimlor.
  5. Placera kyckling, squash, aubergine, purjolök och svamp i en ungssäker form.
  6. Blanda ihop sojasås och olivolja, och pensla det över ingredienserna i ungsformen. Salta och peppra efter tycke och smak.
  7. Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  8. Klyfta tomaterna.
  9. Vänd ingredienserna i ugnsformen och lägg till tomatklyftorna. Krydda med timjan och rosmarin. Vi har inte angett några mått eftersom det är så personligt hur mycket timjan- och rosmarinsmak man vill ha. Våga experimentera och pröva dig fram.
  10. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 10 minuter till.
  11. Stänk över balsamvinäger och ugnsbaka i ytterligare 5 minuter.
  12. Riv senapskålen i bitar.
  13. Ta ut maten ur ugnen, vänd ned senapskålen och servera.