Kyckling på tre nyttiga sätt
Tandoorikryddade lax- och kycklingspett (4 portioner)
Ingredienser
- 2 kycklingfiléer
- 400 gram laxfilé
- 1 citron
- 1 dl yoghurt
- 1 dl tandooripasta
- Salt, efter behag
Instruktioner
- Skär både kycklingfilé och laxfilé i strimlor.
- Lägg strimlorna i varsin skål.
- Pressa halva citronen över ena skålen och andra halvan över andra skålen.
- Låt bägge skålarna stå och dra i 20 minuter.
- Rör ihop yoghurt och tandooripasta. Fördela hälften över kycklingen och hälften över laxen. Rör om så att allt täcks väl.
- Låt lax och kyckling vila i kylskåp i minst några timmar.
- Värm ugnen till 225 grader C.
- Trä upp lax och kyckling på grillspett. Placera på ett ungsfast fat. Salta lätt.
- Tillaga i övre delen av ugnen tills lax och kyckling har fått färg.
- Flytta ned till mitten av ugnen och låt dem ungsbaka klart där, de brukar ta 15-20 minuter i en vanlig ugn.
- Tag ut och servera. Salta vid behov.
Ugnskyckling med grönsakspotpourri (4 portioner)
Ingredienser
- 600 g kycklinglårfilé
- 300 gram squash
- 300 gram aubergine
- 1 stor purjolök i sneda skivor
- 1 röd paprika
- 200 g skogschampinjoner
- 2 msk sojasås
- 1 msk olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- 4 tomater i klyftor
- Timjan
- Rosmarin
- 2 msk balsamvinäger
- 2 nävar senapskål (rucola)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Skär squash och aubergine i bitar.
- Skär purjolöken i sneda skivor.
- Skär paprikan i grova strimlor.
- Placera kyckling, squash, aubergine, purjolök och svamp i en ungssäker form.
- Blanda ihop sojasås och olivolja, och pensla det över ingredienserna i ungsformen. Salta och peppra efter tycke och smak.
- Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Klyfta tomaterna.
- Vänd ingredienserna i ugnsformen och lägg till tomatklyftorna. Krydda med timjan och rosmarin. Vi har inte angett några mått eftersom det är så personligt hur mycket timjan- och rosmarinsmak man vill ha. Våga experimentera och pröva dig fram.
- Ugnsbaka i mitten av ugnen i 10 minuter till.
- Stänk över balsamvinäger och ugnsbaka i ytterligare 5 minuter.
- Riv senapskålen i bitar.
- Ta ut maten ur ugnen, vänd ned senapskålen och servera.
Kyckling med zucchini (4 portioner)
Ingredienser
- 1 hel kyckling med ben (cirka 1 kg)
- Olivolja, att steka kycklingen i
- 5 vitlöksklyftor
- 600 gram bladspenat
- 20 soltorkade tomater i marinad
- 1 dl vitt vin
- 1 stor zucchini
- 2 tsk salt
- Riven parmesanost, efter behag
- Salt, efter behag
- Svartpeppar, efter behag
Instruktioner
- Dela kycklingen i mindre bitar, och bryn den i olivolja i 10 minuter i en stor stekpanna med höga kanter.
- Hacka vitlöken och strimla de soltorkade tomaterna. Lägg det i pannan med kycklingen, och slå även i marinaden som tomaterna låg i.
- Vänd in spenaten i pannan.
- Tillsätt vinet och låt allt puttra i 10 minuter på svag värme.
- Medan kycklingen puttrar, koka upp vatten i en rymlig kastrull tillsammans med 2 teskedar salt.
- Strimla zucchinin till ”spagetti” med hjälp av ett rivhjärn. Tag av den kokande grytan från plattan och lägg omedelbart ned zucchinistrimlorna i det heta vattnet. Låt dem ligga där i 1 minut.
- Häll av vattnet från zucchinin och vänd ned ned rivna parmesanosten bland zucchinin.
- Lägg upp zucchinin på fyra tallrikar. Toppa med maten från stekpannan. Salta och peppra. Man kan garnera med lite extra parmesan om man vill.
Ugnskyckling med grönsakspotpourri (4 portioner)
Ingredienser
- 600 g kycklinglårfilé
- 300 gram squash
- 300 gram aubergine
- 1 stor purjolök i sneda skivor
- 1 röd paprika
- 200 g skogschampinjoner
- 2 msk sojasås
- 1 msk olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- 4 tomater i klyftor
- Timjan
- Rosmarin
- 2 msk balsamvinäger
- 2 nävar senapskål (rucola)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Skär squash och aubergine i bitar.
- Skär purjolöken i sneda skivor.
- Skär paprikan i grova strimlor.
- Placera kyckling, squash, aubergine, purjolök och svamp i en ungssäker form.
- Blanda ihop sojasås och olivolja, och pensla det över ingredienserna i ungsformen. Salta och peppra efter tycke och smak.
- Ugnsbaka mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Klyfta tomaterna.
- Vänd ingredienserna i ugnsformen och lägg till tomatklyftorna. Krydda med timjan och rosmarin. Vi har inte angett några mått eftersom det är så personligt hur mycket timjan- och rosmarinsmak man vill ha. Våga experimentera och pröva dig fram.
- Ugnsbaka i mitten av ugnen i 10 minuter till.
- Stänk över balsamvinäger och ugnsbaka i ytterligare 5 minuter.
- Riv senapskålen i bitar.
- Ta ut maten ur ugnen, vänd ned senapskålen och servera.