Att motionera som synskadad

En synskada påverkar inte din fysiska förmåga att motionera. Trots detta kan en relativt liten synskada för många kännas som ett stort hinder som gör det svårt att motionera som de skulle vilja. Detta kan i vissa fall vara en ursäkt för att slippa motionera. Ofta är det dock en genuin rädsla för att skada sig och sin syn ytterligare som ligger bakom hindret.

Många som bär glasögon tycker att det känns obekvämt att motionera i skog och mark. Den kuperade marken ökar risken för fall. Fall som kan skada glasögonen. Fall som i värsta fall splittra glasögonen så att motionären får glassplitter i ett eller båda ögonen. Risken för att detta skall hända är liten men den är fortfarande tillräckligt stort för att göra det till en rationell rädsla. Människan är genetiskt präglad för att vara rädd om sina ögon och denna instinkt blir ofta ännu starkare om man redan har nersatt syn.

På denna sida kommer vi att hjälpa personer med milt nersatt syn att motionera säkert. Om du har gravt nersatt syn eller är blind så bör du istället kontakta synskadades riksförbund för råd och hjälp.

Lämna dina glasögon hemma

Om du bara har en lindring synskada så kan det bästa alternativet ofta vara att lämna dina glasögon hemma (eller i bilen om du kör till motionsslingan).

Om du känner dig osäker utan glasögon så kan du gå slingan några gånger först med glasögon på så att du lär dig slingan och vet vad du skall förvänta dig. Memorera alla farliga rötter och annat som du tror kan ge dig problem.

När du känner att du kan slingan kan du först gå den utan glasögon och sedan öka farten lite varje gång du motionerar. Innan du vet ordet av kan du springa den i hög hastighet utan att oroa dig.

Detta kommer också låta dig bygga ett högre självförtroende utan glasögon och ge dig bättre balans som gör det lättare att korrigera för saker som du trampar på när du motionerar.

Det kommer inte ta mer än några månader innan du känner dig bekväm med att springa nya slingor och t.o.m. off track utan glasögon och utan att först lära dig sträckan.

Detta kan göra dig mindre beroende av glasögon eftersom du blir mer bekväm med att röra på dig utan dina glasögon.

Använd mjuka linser

Om du känner att din synnedsättning gör det svårt för dig att klara dig utan glasögon så kan du fortfarande motionera säkert i skog och mark. Hemligheten till detta heter mjuka linser. Mjuka linser är det säkraste alternativet för en lång rad olika aktiviteter inklusive motionering, bergsklättring och dykning.

Detta beror på att mjuka linser såsom namnet antyder är mjuka. De kan inte splittras och skada ögat om du faller. Om du faller så riskerar du bara att du tappar linsen men du kommer inte skada ögat p.g.a. dina glasögon eller linsen splittras. Mjuka linser riskerar heller inte att splittras till följd av tryckförändringar vilket är vad som gör det till det säkraste valet när man dyker.

Mjuka engångslinser är mycket billiga och kan vara värd att köpa för att använda när man motionerar även om man annars använder glasögon. Linserna kan även vara bra att ha som reserv om man förlägger sina glasögon.

Det finns massvis med butiker online som säljer billiga linser. Deras priser ändras ständigt och den butik som är billigast en vecka behöver inte vara det nästa. Det kan därför ibland vara svårt att veta vilken online butik som är den billigaste utan att besöka alla butiker varje gång man behöver nya linser.

Det viktigaste är att du köper linser från en butik som säljer linser av medicinsk kvalitet. Du skall aldrig köpa linser från försäljare som inte specialiserar sig på linser och glasögon. Att köpa linser av låg kvalitet kan vara mycket farligt och kan orsaka permanenta synfel.